Vo Francúzsku bude kapacita výroby cukru naďalej klesať. Nezávislý cukrovar v Souppes-sur-Loing v departemente Seina a Marne ukončil výrobu. Rodinný podnik Ouvré po viac ako 150 rokoch nedokáže pokryť potrebné náklady na modernizáciu.
Samotní majitelia tiež tvrdia, že im chýba podpora zo strany bánk. Podľa Asociácie pestovateľov cukrovej repy (CGB) bolo vo Francúzsku od roku 2019 zatvorených už šesť cukrovarov vrátane cukrovaru v Souppes-sur-Loing.
Existuje pomoc pre pestovateľov
Postihnutí pestovatelia repy mohli nedávno dodávať svoje plodiny do družstevných závodov Cristal Union v susedných departementoch. Výrobca cukru už vyjadril ochotu pokračovať v tejto dohode a zaviazať farmárov k podniku natrvalo. Cristal Union chce ponúknuť riešenie aj pre zvyšných 109 zamestnancov v závode Souppes-sur-Loing. O možnosti rastu má záujem aj konkurent Tereos. Najväčší producent cukru vo Francúzsku chce dať ponuku aj pestovateľom repy.
Politické chyby
Podľa CGB je zatvorenie cukrovarov výsledkom politických chýb na národnej a európskej úrovni. Krízy sa začali koncom pravidiel kvót na cukor v septembri 2017. Asociácia obviňuje francúzsky zákaz neonikotinoidov zo strát na úrode v dôsledku vírusového žltnutia v roku 2020. V dôsledku toho sú investičné príležitosti tohto odvetvia značne obmedzené. Združenie výrobcov kritizuje aj masívny prílev cukru z Ukrajiny, najmä v kontexte nedávneho prudkého poklesu cien cukru.
Podobné stanovisko zaujalo minulý mesiac aj Európske združenie pestovateľov repy (CIBE). Okrem dohody o voľnom obchode s krajinami Mercosuru považuje strešná organizácia za jednu z najväčších hrozieb pre európsky priemysel dodávky z Ukrajiny. CIBE varuje, že poľnohospodári v EÚ nie sú schopní konkurovať normám a štruktúram platným na Ukrajine.
Zdroj: reuters.com