Stredisko vo Francúzsku má poskytnúť komplexný balíček riešení pre farmárov v Európe

Spoločnosť Corteva Agriscience ďalší rok na juhozápade Francúzska otvorí nové Centrum technológií morenia osiva, ktoré pomôže farmárom v Európe dosiahnuť najlepší štart pre svoje plodiny a úspešnú úrodu. Centrum v meste Aussonne je prvým v Európe a tretím na svete. Začiatok jeho prevádzky sa predpokladá do konca roka 2020, pričom sa bude zameriavať na vývoj…

Pohánka obyčajná

K znovu vyhľadávaným „extenzívnym“ obilninám patrí pohánka obyčajná Fagopyrum esculentum Moench. Obilninou je, pretože svojou nažkou poskytuje múku, vyhľadávanou sa stáva pre svoje cenné účinky na zdravie spotrebiteľa a „extenzívnou“, pretože na skutočne extenzívne podmienky reaguje citlivo. Ide o mnohorakým spôsobom využiteľnú potravinu, krmivo, krmovinu, ale tiež liečivú a medonosnú plodinu. Všetkého veľa ale škodí, čo pri pohánke…

Faktory, ktoré znižujú úrodnosť porastov počas zimného obdobia

Rastliny bývajú počas zimy vystavené účinku nízkych teplôt, snehovej pokrývky, ľadovej vrstvy, vyťahovania, zaplavenia vodou alebo zimného sucha.Vplyvom nízkych teplôt dochádza k tvorbe kryštálov ľadu v pletivách rastlín. Ak je pokles teplôt postupný, nie náhly, tvorí sa ľad mimo protoplastu. Ďalší pokles teplôt postupne odvodňuje, až mechanicky deformuje dehydratovanú protoplazmu, zvyšuje koncentráciu zlúčenín v bunke a obmedzuje intenzitu biochemických reakcií. Dochádza…

Recenzia knihy Medziplodiny v praxi

„Medziplodiny v praxi“ je publikácia, ktorá na našom knižnom trhu s odbornou agronomickou tematikou doposiaľ chýbala. Jej obsah má oveľa širší „záber“, než ako je uvedený v názve knihy. Na necelých 300 stranách je pestovanie medziplodín chápané v kontexte súvisiacom s trvale udržateľným poľnohospodárstvom. Práve prostredníctvom medziplodín je možné pozitívne ovplyvňovať také aspekty ako napr. rozširovanie…

Názory na rozširovanie pestovania geneticky modifikovaných plodín

Pestovanie výkonných odrôd a optimalizácia produkčného procesu cestou racionálnej minerálnej výživy podľa reálnej potreby porastu (v dávke živín a termíne aplikácie hnojiva) a ochrany porastu proti burinám, chorobám a škodcom umožňuje racionálnu intenzifikáciu pestovania. Nezávisle od existujúcich, často protikladných názorov pridržiavame sa stanoviska, že techniky a technológie génového inžinierstva predstavujú novú, priam revolučnú formu cielenej…

Zbierame jesenné plodiny

Žatvu vystriedal zber jesenných plodín, teda cukrovej repy, slnečnice, zemiakov a kukurice. Poľnohospodári avizujú, že aj pri úrodách jesenných plodín pociťujú výrazné regionálne rozdiely podľa toho, koľko zrážok v akej oblasti plodiny počas roka získali. Regionálne rozdiely v úrodách predpokladajú už od začiatku zberu napríklad pestovatelia kukurice. Dôvodom je objem zrážok, ktorý spadol v troch, pre kukuricu rozhodujúcich mesiacoch…

Vedci rozlúštili genóm hrachu

Medzinárodný výskumný tím pod vedením Francúzskeho poľnohospodárskeho výskumného inštitútu (INRA) a Komisie pre jadrovú a alternatívnu energiu (CEA) prvýkrát dekódoval hrachový genóm. Výsledky boli publikované v časopise Nature Genetics. Ako uvádza INRA, na rekonštrukciu sekvencie hrachového genómu bolo potrebné prideliť niekoľko miliárd krátkych sekvencií DNA. Zoraďovanie hrachu bolo únavné, pretože je to veľmi veľký a komplexný genóm,…

Kukuričný deň poľa v Komoči

Na pokusnom poli PD Komoča sa 18.9. uskutočnil Deň poľa kukurice, na ktorom sa zúčastnilo niekoľko osivárskych spoločností. Poľnohospodári tak mali možnosť na jednom mieste vidieť širokú ponuku hybridov a vybrať si ten správny pre ich pestovateľské podmienky. Viac v našej fotografickej reportáži.

Faktory ovplyvňujúce zdravotný stav ozimnej repky

Rastliny repky sú veľmi dlhé obdobie vystavené poveternostným podmienkam, ktoré výrazne (často negatívne) ovplyvňujú kondičný, ale aj zdravotný stav porastov a v konečnom dôsledku aj dosahovanú výšku úrod semien. K faktorom majúcim vplyv na zdravotný stav ozimnej repky patrí najmä vysoký výskyt patogénnych organizmov spôsobujúcich rôzne choroby počas celej vegetačnej doby, už spomínané klimatické podmienky,…

Nemecko sa rozhodlo zakázať glyfosát od konca roku 2023

Používanie glyfosátu bude v Nemecku zakázané od konca roku 2023. Zákaz, ktorý schválila spolková vláda, je súčasťou programu na ochranu hmyzu z dielne ministerky životného prostredia Svenje Schulzeovej. Zahŕňa „stratégiu systematického znižovania“, ktorá by spočiatku zakazovala používanie tejto chemikálie v domácich záhradách a tiež na okrajoch polí. Rozhodnutie Nemecka prichádza po tom, ako zákonodarcovia v Rakúsku…