Francúzske Ministerstvo poľnohospodárstva zadalo veľmi podrobnú výskumnú úlohu, ktorá sa uskutočnila v rokoch 2018 až 2022 a umožnila študovať a porovnávať produktivitu jednotlivých regiónov krajiny v rámci ôsmich najpestovanejších plodín. V pomere medzi ekologickým a konvenčným poľnohospodárstvom je situácia v závislosti od plodiny veľmi odlišná. Napríklad bio sója je veľmi dobre etablovaná, keďže predstavuje 31,6 % z celkovej plochy tejto strukoviny v krajine. Na druhej strane, na repku sa takmer zabúda, len 1 % plôch je obhospodarovaných v ekologickom poľnohospodárstve. Ekologická pšenica sa zdá byť obilninou, ktorá v porovnaní s konvenčným hospodárením najviac produkčne zaostáva. Úroda ekologickej pšenice je v priemere o 57 % nižšia ako u jej konvenčnej verzie. Menšiu variáciu vykazuje jačmeň, ktorý však stále dosahuje 46 % až 47 %. Nie je prekvapením, že kukurica a sója sa porovnávajú najlepšie. Úrodové rozdiely sa zužujú a sú v priemere len 30 % až 35 %. Najmenej penalizovanou ekologickou plodinou je slnečnica. Oproti konvenčne pestovanej slnečnici je u ekologických producentov zaznamenaný pokles úrod len o 28 %.
Zdroj: cultivar.fr