V ostatnej dobe ojedinele aj na Slovensku sa uplatňuje systém bezorbového obrábania pôdy (No-till), ktorý umožňuje znižovať finančné náklady pestovania, najmä na prípravu pôdy. Vo svojej podstate môžeme tieto technológie zaradiť do pestovateľského systému s nízkymi vstupmi (Low-input). Medzi ďalšie pozitíva treba rátať s vytváraním mierne anaeróbnych podmienok, ktoré môžu stimulovať procesy humifikácie organických látok, čo čiastočne prispieva ku stabilizácii a snáď aj nárastu obsahu humusu. Naproti tomu anaeróbne podmienky stimulujú redukčné procesy a najmä denitrifikáciu, čo je príčinou strát dusíka vo forme molekuly N2. No-till technológie negatívne ovplyvňujú objem plynnej fázy (nežiaduci je najmä pokles pod 10 %), čo obmedzuje aeróbne procesy, klesá intenzita mineralizácie organickej hmoty vrátane nitrifikácie, preto dochádza ku zníženiu uvoľňovania živín (najmä NO3– a NH3), čo znižuje ich prístupnosť a využiteľnosť porastom. Vo všeobecnosti je známe, že pestovanie pšenice vyžaduje mierne uľahnutú pôdu, pšenica kladne reaguje na plytšie spracovanie pôdy, preto je reálne použitie technológie minimalizácie.
Spôsoby spracovania pôdy majú dlhodobú históriu a predstavujú dejiny rozpracovania agrotechnických princípov pestovateľských technológií. Predpokladá sa, že pred viac ako 10 tisíc rokmi sa začalo používať drevené radlo a iba v 11. – 12. storočí sa uplatňuje orba spojená s kyprením, rozorávaním a obracaním ornice.
K rozhodujúcim kritériám pre rozhodovanie o voľbe bezorbovej technológie patria nasledovné:
- požiadavky pestovaných plodín na mechanické, fyzikálne a chemické vlastnosti pôdy (pôdny typ a druh), vodostálu hrudkovitú štruktúru (veľkosť pôdnych agregátov 1-3 mm) a pôdnu sorpčnú kapacitu,
- požiadavky pestovaných plodín na vzdušný režim pôdy (podiel plynnej fázy), vyznačujúci sa kyprou, prevzdušnenou alebo naopak uľahnutou pôdou (objemovej hmotnosti 1,46 – 1,52 g/cm3 ), aerobné alebo anaeróbne podmienky a mikrobiologickú aktivitu,
- voľba spôsobu prípravy pôdy v závislosti od botanického druhu predplodiny (krmoviny, obilniny, okopaniny) a možnosti zapracovania do pôdy rastlinné zvyšky, organické a priemyselné hnojivá,
- zhodnotenie pôdnej úrodnosti a produkčnej výkonnosti pozemkov, obsah humusu a charakteristiky pôdneho sorpčného komplexu, zhodnotenie výživového stavu pôdy a zaburinenosti pozemku,
- posúdenie agroekologických a pôdno-klimatických podmienok lokality, reálny vodný režim pôdy, geomorfológia pozemku a
- technické vybavenie modernými vysokovýkonnými strojmi a mechanizmami na prípravu pôdy v systéme No-till.
Na záver je potrebné zvýrazniť, že bezorbové technológie predstavujú šetrnú alternatívu spôsobov obrábania pôdy. V žiadnom prípade ich nie je možné aplikovať paušálne, voľba spôsobov spracovania pôdy musí byť pregnantne exaktne doložená a agronomicky zdôvodnená.
Autor: prof. Ing. Ivan Michalík, DrSc., Nitra