Stolbur – táto choroba repy sa objavila v Nemecku zdanlivo z ničoho nič koncom leta. Niektoré detaily o tejto novej baktérii sú čoraz jasnejšie. Veľa informácií ale stále chýba. Jedna vec však je istá, postihnutých je veľa pestovateľov repy v Európe. Choroba je dôkazom klimatických zmien. Pôvodcom ochorenia je baktéria, presnejšie fytoplazma – baktéria bez bunkovej steny. Už latinský názov Candidatus Phytoplasma solani naznačuje, že medzi postihnuté druhy rastlín patria aj zemiaky a vinič. Symptómy na repe sa prejavujú scvrknutými a malými buľvami s gumovou konzistenciou, preto sa zaužíval termín „gumová repa“. Fytoplazma odstraňuje vodu z repy. Stolbur má veľa spoločného s bakteriálnym ochorením SBR (Syndróm Basses Richesses), najmä spoločný vektor. Oba sú prenášané cikádami. Cikády sú teplomilné a v súčasnosti sa výrazne premnožujú. Podľa odborníkov cikáda opustila predtým preferovaný biotop, trstinové oblasti, a „objavila“ cukrovú repu ako nového hostiteľa. Podľa Dr. Christiana Langa zo Združenia pestovateľov cukrovej repy Hesensko-Falcko oba bakteriálne patogény – SBR proteobaktérie a Stolbur phytoplasma patria do syndrómu nízkeho obsahu cukru (Syndrome Basses Richesses). Z týchto dvoch patogénov sa však v posledných rokoch silnejšie šíri práve Stolbur. Počasie v roku 2023 so stresom zo sucha v niektorých regiónoch podľa Christiana Langa výrazne zvýšilo výskyt gumovej repy. Zväz pestovateľov sa v súčasnosti v nových výskumných projektoch bližšie zaoberá náchylnosťou odrôd a chce sa tiež bližšie pozrieť na riešenia pri zemiakoch. Aj tam je kľúč v prvom rade vo výbere odrody. Presný rozsah postihnutých oblastí sa v súčasnosti dá len ťažko odhadnúť. Keď sa choroba objaví a rozšíri sa tak široko ako Stolbur, spoľahlivé údaje sú len zriedka dostupné. Navyše pri tejto baktérii je ťažké posúdiť, najmä na začiatku zamorenia, či k zamoreniu došlo alebo nie (zatiaľ). Odborníci predpokladajú, že v Nemecku je infikovaných viac ako 50 000 hektárov.
Zdroj: agraheute.com