Správa, ktorá je založená na údajoch z úradných kontrolných činností členských štátov EÚ, Islandu a Nórska analyzovala celkom 91 015 vzoriek. Zistilo sa, že 95,5 % testovaných vzoriek spadá do zákonom povolených hladín, zatiaľ čo 4,5 % prekročilo povolenú hladinu rezíduí (MRL). V správe sa však uvádza, že miera prekročenia MRL sa zvýšila zo 4,1 % v roku 2017 na 4,5 % v roku 2018. Správa poskytuje prehľad o prítomnosti rezíduí pesticídov v potravinách v EÚ a o všetkých možných rizikách pre zdravie spotrebiteľov. Manažérom rizík podáva informácie, na ktorých sa môžu zakladať rozhodnutia týkajúce sa budúcich kontrolných opatrení. Viac ako polovica (52,2 %) testovaných potravín neobsahovala zistiteľné rezíduá pesticídov. Potvrdilo sa však, že určité druhy ovocia a zeleniny obsahujú viac pesticídov ako iné. Napríklad viac ako 75 % ríbezlí a černíc a viac ako 65 % stolového hrozna, jahôd, čerešní a hrušiek obsahuje dva alebo viac rezíduí pesticídov, zatiaľ čo individuálna vzorka bobuľového ovocia z Číny obsahuje 29 rôznych rezíduí pesticídov. Odber vzoriek sa uskutočnil spôsobom, ktorý umožnil priame porovnanie vzoriek odobratých pred tromi rokmi. V období rokov 2015 až 2018 sa zistilo, že podiel vzoriek s prekročením rezíduí sa v niektorých vzorkách zvýšil, napríklad banány, paprika, baklažány a stolové hrozno, ale poklesol v prípade ostatných, napríklad brokolice a panenského olivového oleja. Vo vyhlásení Siete pre pesticídy v Európe (PAN Europe) sa upozorňuje na to, že ľudia sú vystavení zmesi pesticídov, pričom sa zdôrazňuje, že jedna tretina potravín spotrebovaných v Európe obsahuje rezíduá dvoch alebo viacerých pesticídov.
Zdroj: efsa.europe.eu