Potravinovú sebestačnosť a produkciu zdravých slovenských potravín podporí Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky navýšením podpory o 5,5 milióna eur. Na dnešnej tlačovej konferencii to potvrdil minister Richard Takáč.
„Plníme sľub, ktorý dal premiér poľnohospodárom na výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej. Podpora agrosektora je jednoznačnou prioritou vlády Roberta Fica. Podarilo sa nám nájsť dodatočných 5,5 milióna eur, aby sme vedeli vyhovieť všetkým žiadostiam,“ vyjadril sa minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč a dodáva, že viac peňazí pre slovenských prvovýrobcov podporuje potravinovú sebestačnosť Slovenska, ktorá je v pestovaní zemiakov, zeleniny či ovocia nedostatočná.
Slová ministra Richarda Takáča potvrdil Róbert Kovács, predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy: „Oceňujem, že prísľuby, ktoré nám boli dané pánom premiérom i ministrom pôdohospodárstva ešte v januári, sú dnešným dňom naplnené.“
Viac peňazí pre kvalitnejšie slovenské potraviny
Medzi obľúbené plodiny na Slovensku dlhodobo patria aj zemiaky. Napriek tomu pozorujeme dlhodobý pokles ich produkcie. Vzhľadom na klimatické zmeny a nepredvídateľný vývoj počasia sa pestovanie zemiakov stáva v plnej miere závislé od závlah. Aj preto sa pestovanie zemiakov presúva do oblastí južného Slovenska, kde sa závlahy využívajú.
Pestovanie zemiakov na Slovensku nikdy nepatrilo k bezproblémovým odvetviam poľnohospodárstva. Veľké problémy môžeme badať aj v súčasnosti. Týkajú sa nestability úrod, čo vysokých výrobných nákladov, z čoho vyplýva nízka ekonomická efektívnosť a tým je ovplyvnený aj pokles pestovateľských plôch.
„V sebestačnosti zemiakov sme niekde na úrovni 50 %, pri zelenine okolo 35 % – 40 % a pri ovocí dokonca iba na približne 30 %. Máme oveľa väčší potenciál. Dokázali by sme vyprodukovať oveľa viac kvalitných slovenských potravín a štátna pomoc, ktorú dnes prezentoval pán minister, nám v tom veľmi pomôže,“ vysvetlil predseda Zemiakarského a zeleninárskeho zväzu SR Jozef Šumichrast.
Máme veľké rezervy aj v produkcii ovocia
Hoci je o slovenské ovocie medzi spotrebiteľmi záujem, producenti nie sú schopní pokryť tento dopyt. Dôvodom je malá výmera ovocných sadov.
Dôvody vysvetľuje Marián Varga, predseda Ovocinárskej únie: „Slovenské ovocinárstvo disponuje malou výmerou ovocných sadov, preto nevieme zabezpečiť dostatok kvalitného slovenského ovocia pre našich spotrebiteľov. V súčasnosti vieme pokryť iba 30 % dopytu. Aj vďaka pomoci, ktorú dnes prezentoval pán minister, vieme postupne vysádzať nové ovocné sady a zvýšiť podiel slovenského ovocia v horizonte 10 rokov na 70 % až 100 % dopytu.“
Na podporu špeciálnej rastlinnej výroby bolo pôvodne vyčlenených 8 miliónov eur. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč túto podporu zvýšil o 5,5 mil. eur na celkových 13,5 milióna eur. Okrem pestovateľov zemiakov sú oprávnenými žiadateľmi pestovatelia ovocia, zeleniny, okopanín, strukovín, chmeľu, vinič, minoritných plodín, podnikatelia v akvakultúre a so zakrytými plochami.
„Našim cieľom je podporiť zvyšovanie potravinovej sebestačnosti. Slovenské potraviny sú kvalitné a preto naša vláda podporuje zvyšovanie ich produkcie,“ zdôraznil na záver Richard Takáč.
Zdroj: MPRV SR