V časopise Science bola uverejnená správa, ktorá opisuje objav génu známeho ako Fhb7. Štúdiu viedli vedci z poľnohospodárskej univerzity v Shandong v Číne. Tento objav je významným pokrokom v riešení závažnej hrozby pre svetovú produkciu pšenice, ktorým je huba Fusarium graminearum, ktorá spôsobuje významné straty na úrodách v Spojených štátoch, Číne, Kanade, Európe a mnohých ďalších krajinách. Napáda pritom tiež jačmeň a ovos. Keď patogén rastie nekontrolovane v infikovaných zrnách, uvoľňuje mykotoxíny, ktoré môžu u ľudí vyvolať zdravotné problémy, ako aj úbytok hmotnosti u hospodárskych zvierat. Prevalencia a závažnosť ohnísk fuzárií by sa mohla potenciálne zhoršiť aj zmenou klímy a meniacimi sa poveternostnými podmienkami. K rozširovaniu tejto choroby prispieva aj zvyšujúci sa trend smerom k väčšej produkcii kukurice a hospodárenia bez obrábania pôdy, čo môže viesť k zvýšeniu výskytu patogénu na poliach. Pestovatelia často musia používať na reguláciu tejto choroby fungicídy. Vedci zistili, že gén účinne deaktivuje mykotoxíny vylučované patogénom. Gén tiež udeľuje rezistenciu na choroby báz stebiel, ktoré spôsobuje príbuzný patogén. Vedci pôvodne identifikovali gén v pšeničnej tráve Thinopyrum, čo je divoký príbuzný pšenice, ktorý sa predtým používal na vývoj odrôd pšenice s priaznivými vlastnosťami, ako je odolnosť proti hrdzi a odolnosť voči suchu. Klonovali gén a zaviedli ho do siedmich kultivarov pšenice s rôznymi genetickými profilmi. Následne študovali jeho účinky na rastlinách pestovaných v poľných podmienkach. Výsledky ukázali, že gén nielenže indukoval rezistenciu voči fuzáriám v rastlinách, ale nemal tiež negatívne účinky na úrodu alebo iné významné hospodárske znaky. Štúdia vrhá nové svetlo na molekulárne mechanizmy, vďaka ktorým sú pšenica, jačmeň a ovos odolné voči patogénu, ktorý spôsobujú huby z rodu Fusarium. Vedci tvrdia, že nové odrody pšenice s lepšou odolnosťou pomocou Fhb7 budú k dispozícii o niekoľko rokov.
Zdroj: sciencedaily.com