Francúzske úrady varovali poľnohospodárov a záhradkárov, aby boli extrémne ostražití po tom, ako sa na farme vo Finistere objavil toboma vírus (ToBRFV), ktorý napáda paradajky, papriku a čili papričky. Francúzske ministerstvo poľnohospodárstva varovalo pestovateľov zeleniny, ale aj záhradkárov, aby si ihneď po styku so zeleninou umývali ruky, aby tak zabránili šíreniu vírusu. Varovanie prišlo po tom, ako ministerstvo potvrdilo veľmi silné podozrenie na vírus ToBRFV na paradajkách v skleníkoch na farme vo Finistere na juhozápade krajiny. Medzitým sa obmedzil prístup do skleníkov a boli zavedené opatrenia biologickej bezpečnosti. Národná agentúra pre bezpečnosť potravín (ANSES) prvýkrát upozornila na vírus 3. februára s tým, že na túto chorobu sú obzvlášť citlivé papriky a čili papričky. Toboma vírus ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus) bol prvýkrát objavený v roku 2014 v Izraeli a Jordánsku. Nasledujúci rok sa rozšíril aj do ďalších desiatich krajín. Bol zistený v Nemecku, Taliansku, Holandsku, Grécku, Veľkej Británii a Španielsku. Vírus sa dostáva do rastliny v miestach mechanického poškodenia. Vírus môže infikovať až 100 % rastlín, čo ho robí nebezpečným pre plodiny s vysokou hustotou výsadby, napríklad v skleníkoch. Môže tak ovplyvniť produkciu rajčiaka v konvenčnom a ekologickom poľnohospodárstve, či už v skleníkoch, ale aj na poliach. Ministerstvo vo svojom vyhlásení varovalo, že šírenie vírusu v celej krajine by malo pre tento sektor závažné ekonomické dôsledky. Francúzi spotrebujú 13,9 kg paradajok na domácnosť ročne, pričom sa v roku 2018 vyprodukovalo 712 000 ton.
Zdroj: euronews.com
Foto: abiopep.com