Výsledkom niekoľkoročného výskumu ekológov z Prešovskej univerzity, pod vedením docenta Jozefa Fejéra, je vyšľachtenie a registrácia novej odrody maku siateho s názvom Azurit. Ten má lepšie parametre úrody a kvality ako registrované odrody.
„Azurit sa vyznačuje stabilnou a vyššou úrodou semena s vyššou hmotnosťou tisíc semien v porovnaní s kontrolnými odrodami (Opal a Major). Makové semeno má lepšie senzorické vlastnosti, vyznačuje sa peknou svetlomodrou farbou, s veľmi dobrou farebnou vyrovnanosťou. Vyšší obsah oleja v semene je predpokladom lepších chuťových vlastností, a teda vhodnosti využitia na potravinárske účely,“ vysvetlil doc. Jozef Fejér z Katedry ekológie FHPV. V rokoch 2016 – 2018 bol skúšaný v Štátnych odrodových skúškach a v roku 2019 registrovaný ako nová odroda maku potravinového typu. V záver roka 2019 bolo odrode udelené šľachtiteľské osvedčenie.
Podľa Fejéra je tvorba nových odrôd so zlepšenými parametrami kvality makového semena pre potravinárske využitie na Slovensku vysoko aktuálna. „Mak siaty je v oblasti strednej Európy tradičnou pochutinou používanou predovšetkým na priamy konzum v podobe rôznych druhov pokrmov. Slovenská republika aj Česká republika je jedna z mála krajín v rámci Európy a sveta, kde je mak možné legálne pestovať na konzumné účely, samozrejme pri dodržaní určitých legislatívnych podmienok,“ poznamenal doc. Jozef Fejér.
Vyšľachtenie a zaregistrovanie novej odrody maku siateho je v poradí siedmy výstup tohto typu z dielne vedcov PU, ktorý je na úrovni patentu (odroda rumančeka; odroda mäty piepornej; dve odrody láskavca – Pribina a Zobor vyšľachtené v spolupráci s Ústavom genetiky a biotechnológií rastlín, Centrom biológie rastlín a biodiverzity, SAV Nitra; 2 x Európska právna ochrana odrôd).
„Vedenie PU bude aj naďalej podporovať pracovníkov univerzity, aby pokračovali vo svojich vedeckých bádaniach, ktoré budú mať presah do praxe. Nechceme robiť vedu pre vedu, ale chceme reagovať na reálne apely a spoločenské potreby, či objednávky,“ povedal prof. Gabriel Paľa, prorektor PU pre vedu, umenie, šport a akreditáciu, ktorý verí, že si táto odroda nájde svoje miesto v potravinárskej praxi a bude úspešná.
Zdroj: www.unipo.sk
Foto: www.unipo.sk