Dôležitosť selénu vo výžive ľudí vyplýva z jeho aktívnej účasti na realizácii enzymatických reakcií eliminácie reaktívnych voľných radikálov. Nízky obsah selénu v pôdach Slovenska spôsobuje jeho deficit v poľnohospodárskych produktoch a potravinách. Obsah Se presahuje priemerné hodnoty, najmä na pôdach (nivné pôdy) riečnych dolín (Váhu, Latorice, Ondavy, Nitry, Hronu, Popradskej kotliny a Podunajskej nížiny), ktoré boli sformované na aluviálnych sedimentoch. Je aktuálne deficit Se v pôde riešiť hnojením vo forme soli seleňanu, eventuálne realizovať fortifikáciu kŕmnych zmesí a využitie potravinových aditív s cieľom zvýšenia selénového statusu produktov potravinového reťazca.
Obr.1: Metabolická dráha utilizácie chemických foriem selénu (tvorba Se – bielkovín)
Vo výkrme HZ okrem organických foriem (selénocysteínu a selénometionínu) je mimoriadne aktuálne využívať aj anorganické formy (soli seleňanu – Na2SeO4 a seleničitanu -Na2SeO3). Preferencia seleňanu oproti seleničitanu v pestovaní plodín je daná jeho väčšou mobilitou v pôde a tým aj prijateľnosťou porastom. Rozhodujúcim argumentom pre prednostnú aplikáciu anorganických foriem Se v porovnaní s organickými zdrojmi je okrem ekonomických argumentov predovšetkým biochemizmus unifikovaných reakcií metabolizmu selénu a jeho zabudovania do bielkovín. Z poznatkov metabolizácie a transformácie selénu (obr.1) je evidentné, že nezávisle od použitej chemickej formy sa syntéza Se – bielkovín uskutočňuje iba premenou seleničitanu, ktorý je aj reálnym prekurzorom tvorby Se-bielkovín. Počas série postupných reakčných krokov seleničitan vytvára celý rad medziproduktov, ako selénovodík a selenomonofosfát, ktorý sa zlučuje so špecifickou serínovou tRNA (Ser-tRNA). Po selenizácii komplexu vzniká acylovaná selénocysteinyl tRNA (SeCys-tRNAser). V zmysle komplementarity kodónov tRNA (UCU) komplex SeCys-tRNASer v procese translácie prečítava na molekule mRNA kód UGA(STOP kodón), čo umožňuje inkorporáciu novovytvoreného selénocysteínu do tvoriaceho sa polypeptidu. Z uvedeného dôvodu nepokladáme za opodstatnenú fortifikáciu krmiva organickou formou Se, t.j. selénocysteínom, ktorého cena je 10-15 násobne vyššia oproti seleničitanu.
Autor: prof. Ing. Ivan Michalík, DrSc., Nitra