V súlade s právnymi predpismi Európskej únie (článok 32 nariadenia (ES) č. 396/2005) poskytuje EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín) výročnú správu, ktorá skúma hladiny rezíduí pesticídov v potravinách na európskom trhu. Táto správa je založená na údajoch z úradných vnútroštátnych kontrolných činností vykonávaných členskými štátmi EÚ, ale aj Islandom a Nórskom. Podľa správy EFSA 96,1 percenta z celkového počtu 96 302 analyzovaných vzoriek vykazovalo hladinu rezíduí (MRL) v rámci zákonom povolených noriem, 3,9 % túto hranicu prekročilo. Vzorky sa analyzovali z produktov, ako sú jablká, kapusta, hlávkový šalát, broskyne, špenát, jahody, rajčiny, ovos, jačmeň, víno (červené a biele), kravské mlieko a bravčový tuk. Rozšírenie individuálnej miery prekročenia MRL sa v rokoch 2016 – 2019 zvýšilo pri jahodách z 1,8 na 3,3 %, hlávkovej kapuste z 1,1 na 1,9 %, hrozne z 0,4 na 0,9 % a bravčovom tuku z 0,1 na 0,3 percenta. V prípade broskýň sa však ukazovateľ v roku 2019 znížil v porovnaní s rokom 2016 z 1,9 na 1,5 %, pri hlávkovom šaláte z 2,4 na 1,8 %, pri jablkách z 2,7 na 2,1 % a pri rajčinách z 2,6 na 1,7 %. Podľa správy EFSA zostáva situácia v prípade kravského mlieka v sledovanom období stabilná a nepresahuje povolené hodnoty MRL. Akútne hodnotenie expozície sa sledovalo na 182 pesticídoch. Pesticídy považované za najviac problematické (viac ako 10 vzoriek) obsahovali účinné látky ako: chlórpyrifos (29 vzoriek), lambda-cyhalotrín (21), pyraklostrobín (20), deltametrín (16), tebukonazol (16) a acetamiprid (13) .
Zdroj: farmer.pl