Euralis a Maïsadour momentálne analyzujú možnosť spojenia s cieľom vytvoriť spoločnú organizáciu, ktorá by bola oporou pre svojich členov a zároveň motorom rozvoja regiónov v tejto časti krajiny.
V čase rýchlych zmien, rastúcej konkurencie, opakujúcich sa kríz a potreby zvýšiť ekonomickú udržateľnosť práce a výroby farmárov je hlavným cieľom prebiehajúcich rokovaní posilniť postavenie miestnych producentov a lepšie využiť potenciál regionálneho poľnohospodárstva.
Zvažovaný veľký družstevný celok na juhozápade Francúzska by mohol vďaka väčšiemu rozsahu a spojeniu zdrojov plniť viacero dôležitých cieľov:
- Poskytovať našim členom miestnu podporu a široké spektrum služieb prispôsobených ich potrebám, ktoré im pomôžu rozvíjať udržateľné poľnohospodárstvo – ziskové, moderné, prepájajúce rastlinnú aj živočíšnu výrobu a otvorené voči rozvoju obnoviteľných zdrojov energie.
- Podporovať a rozvíjať poľnohospodárske odvetvia hlboko zakorenené v juhozápadnom Francúzsku, ktorých produkcia zodpovedá požiadavkám našich odberateľov a zákazníkov.
- Spájať ľudské, finančné a priemyselné zdroje s cieľom zvýšiť efektivitu a umožniť farmárom rozvíjať ich podnikanie.
Obe družstvá už dnes spája podobná história a vzájomne sa dopĺňajúce odborné zázemie. Po spojení budú fungovať ako rovnocenní partneri. Obe vedenia plánujú vytvoriť spoločnú dozornú radu, v ktorej budú mať obe strany trvalé a spravodlivé zastúpenie – tak, aby bola zachovaná rovnováha medzi doterajšími družstvami, všetkými oblasťami výroby a regiónmi, v ktorých dnes pôsobia.
Projekt sa uskutoční až po absolvovaní niekoľkých dôležitých etáp – vrátane schválenia zo strany orgánov na ochranu hospodárskej súťaže, zabezpečenia financovania, konzultácií so zástupcami zamestnancov a napokon aj po schválení valnými zhromaždeniami oboch družstiev.
Akékoľvek organizačné zmeny či kroky smerujúce k integrácii sa začnú až po ukončení všetkých spomenutých etáp – najskôr v roku 2026. Dovtedy budú obe družstvá pokračovať v realizácii svojich súčasných strategických plánov a zároveň viesť otvorený dialóg so všetkými zainteresovanými stranami, pričom budú pravidelne informovať o vývoji projektu.
„Naše družstvá ukážu, že spoločné úsilie môže viesť k vyššej efektivite – v poľnohospodárstve aj v spracovaní a predaji,“ hovorí Christophe Congues, predseda družstva Euralis.
„Súčasná situácia nás len utvrdzuje v tom, že spojením síl môžeme spoločne budovať budúcnosť poľnohospodárstva v juhozápadnom Francúzsku. Zdieľame spoločný osud a chceme vytvoriť družstvo, ktoré naši poľnohospodári skutočne potrebujú.“
Daniel Peyraube, predseda družstva Maïsadour, dopĺňa: „Spolu môžeme byť silnejším hlasom našich regiónov a spojiť vedomosti a skúsenosti, ktoré sa v mnohých smeroch dopĺňajú. V čase, keď čelíme narastajúcej koncentrácii konkurencie aj odberateľov, spoločne vytvoríme nové príležitosti pre rozvoj našich členov. Budeme tiež lepšie pripravení osloviť mladých poľnohospodárov, ktorí sa budú podieľať na potravinovej sebestačnosti Francúzska – práve tu, v našom juhozápadnom regióne.“
O Euralis:
Agrárne družstvo Euralis, založené na pevných tradíciách, od roku 1936 podporuje poľnohospodárov z juhozápadného Francúzska pri zbere a predaji ich rastlinnej a živočíšnej produkcie.
Špecializuje sa aj na výskum, výrobu a predaj certifikovaného osiva pod známymi značkami Lidea a Caussade Semences Pro. Skupina Euralis podporuje miestnu produkciu prostredníctvom svojich vlajkových značiek: Maison Montfort a Rougié – zameraných na výrobky z foie gras a kačacieho mäsa, Stalaven – ponúkajúcej cateringové riešenia pre lokálne obchody a Teyssier – známej mäsovými špecialitami. Pôsobí aj v maloobchode prostredníctvom siete predajní Point Vert a podporuje krátke dodávateľské reťazce cez iniciatívu „La Table des Producteurs“. Pri obrate dosahujúcom v roku 2024 hodnotu 1,57 miliardy eur združuje Euralis 5 400 poľnohospodárov a zamestnáva 4 900 ľudí v 16 krajinách. Vďaka družstevnému modelu a širokému záberu činností je Euralis významným aktérom hospodárskeho a sociálneho rozvoja vidieka.
O Maïsadour:
Maïsadour je agrárne družstvo z juhozápadného Francúzska, ktoré funguje od roku 1936 a dlhodobo sa angažuje v rozvoji udržateľného poľnohospodárstva, pričom kladie dôraz na ľudí a živé zvieratá. Rozvíja špecializované oblasti výroby, ktoré reagujú na potreby spotrebiteľov a pomáhajú lepšie zhodnotiť prácu farmárov – vo Francúzsku aj v 50 krajinách sveta. „V Maïsadour spolupracujeme v prospech našich členov a budujeme budúcnosť regiónov, z ktorých pochádzame.“
Skupina, ktorej činnosť sa sústreďuje na poľnohospodárstvo, osivárstvo a potravinársku výrobu, ponúka delikatesy pod značkami Delpeyrat a Comtesse du Barry a hydinové produkty pod značkami St SEVER a Marie Hot. Maïsadour, ktorá čerpá svoju identitu z dlhoročnej prítomnosti v departemente Landes, združuje 5 000 poľnohospodárov a zamestnáva viac ako 4 300 ľudí v 13 krajinách, pričom jej ročný obrat dosahuje 1,47 miliardy eur.
Zdroj: tlačová správa Lidea