Pestovanie rastliny chia, populárnej ako superpotravina, sa v Európe dlho považovalo za nemožné, pretože chia je rastlina krátkeho dňa. To znamená, že na to, aby mohla kvitnúť a vytvárať semená, nesmú dni presahovať určitú dĺžku.
Vedci sa teraz špeciálne zamerali na gény, vďaka ktorým rastlina znáša nižšie teploty, na základe čoho vyšľachtili novú odrodu. Semená rastliny chia (Salvia hispanica L.) sú v ostatných rokoch v Európe veľmi populárne a nájdete ich na pultoch takmer všetkých supermarketov. Dôvodom je zvýšené povedomie spotrebiteľov o zdraví, a s tým spojený dopyt po takzvaných funkčných potravinách a „superpotravinách“, o ktorých sa hovorí, že majú zdraviu prospešné vlastnosti. Aby sa mohla chia pestovať v chladnejšom podnebí, museli sa hľadať vhodné odrody, iba tak sa dokáže chia prispôsobiť dĺžke dňa a teplote v európskych podmienkach. Systematické hľadanie nakoniec viedlo k úspechu. Vedcom sa podarilo vyselektovať z veľkého množstva semien rôzneho pôvodu odrodu, ktorá kvitne aj za podmienok dlhého dňa. Pre pestovanie rastliny chia v nemeckých klimatických podmienkach to znamená, že riziko strát v dôsledku mrazu sa výrazne znížilo. Nemeckí vedci zaradili novú odrodu do registračných skúšok na Federálnom úrade pre odrody rastlín. V marci 2021 tak bola schválená odroda chia „Juana“. Vedci teraz hľadajú šľachtiteľské a osivárske spoločnosti, ktoré by chceli zahrnúť odrodu do svojho programu a sprístupniť ju poľnohospodárom. Chia semienka majú vysoký obsah polynenasýtených mastných kyselín (omega-3 a omega-6) v nutrične priaznivom pomere, ako aj mimoriadne vysoký obsah vlákniny, vitamínov, minerálov a antioxidantov.
Zdroj: topagrar.eu