Cukrová repa je dôležitou plodinou pre cukrovarnícky priemysel a hrá tiež dôležitú úlohu v potravinárskom a energetickom sektore. Pestovanie cukrovej repy si vyžaduje agronomickú zručnosť a pozornosť, ale aj vhodné počasie. Preto nie je prekvapením, že pestovatelia sú často hrdí na dosiahnuté rekordy v oblasti cukrovej repy. Jedným z najdôležitejších faktorov pri pestovaní cukrovej repy je úroda buliev. V roku 2020 dosiahol pestovateľ José Antonio Pérez z Mexika celosvetovo rekordnú úrodu cukrovej repy, ktorá dosiahla neuveriteľných 171 ton buliev na hektár. V roku 2023 padol nový rekord v úrode repy cukrovej aj v Poľsku. Na farme manželov Galasových v provincii Łagwy pozberali 137 ton buliev pri 16 % cukornatosti. Okrem úrody je dôležitý aj obsah cukru v cukrovej repe. Vyšší obsah cukru znamená väčšiu výťažnosť pri spracovaní a menej odpadu. V roku 2018 dosiahol pestovateľ Thomas Keenan z Írska rekordný obsah cukru v cukrovej repe na úrovni 26,1 %. V roku 2009 bol zaznamenaný rekordný prípad, kedy bola cukrová repa vážiaca až 81 kilogramov vypestovaná v Spojenom kráľovstve. Ako vidieť úrodový potenciál repy cukrovej je teda obrovský.
Tomáš Baran, Naše Pole