Bolo jedno z hlavných posolstiev, ktoré odznelo na Sladovníckej konferencii, ktorá sa konala v priestoroch Agroinštitútu v Nitre. Na Slovensku v súčasnej dobe funguje 5 sladovní a 68 pivovarov, z čoho sú 2 veľké, 2 menšie a 64 patrí do skupiny menších remeselných pivovarov. Sladovnícky priemysel dnes predstavuje úspešné spracovateľské odvetvie potravinárskej výroby, ktorá je schopná obstáť v zahraničnej konkurencii. Toto odvetvie pritom patrí medzi jedno z mála odvetví, ktoré nakupuje väčšinu svojich vstupov od domácich dodávateľov. V prípade sladovníctva pochádza až 88 % jačmeňa použitého na výrobu sladu od domácich pestovateľov. V roku 2018 prekročila celková výroba sladu úroveň 290 000 ton, čo je najviac za ostatných 10 rokov. Pre naplnenie potreby slovenských pivovarov postačuje z tohto množstva len 13 %, zvyšok smeruje na export. Slad tak právom patrí medzi významné exportné agrokomodity, ktoré idú na export až po prvotnom spracovaní. Napriek dopytu po sladovníckom jačmeni zo strany spracovateľov je trend pestovateľských plôch v ostatných 10 rokoch klesajúci. Za dané obdobie poklesli pestovateľské plochy sladovníckeho jačmeňa až o 50 %. Pre zachovanie konkurencieschopnosti sladovní je preto potrebné posilniť pestovanie tejto komodity. Spracovatelia by privítali navýšenie produkcie jačmeňa jarného určeného na výrobu sladu aspoň o 20 tis. hektárov, čo by zabezpečilo 80 až 100 tis. ton suroviny na výrobu sladu.
-tb-