V rámci firemnej stratégie 2026 PLUS rozširuje nemecká skupina Südzucker svoje existujúce bielkovinové portfólio. Cieľom je získať bielkoviny z regionálne pestovaného bôbu pre spracovateľov v potravinárskom a krmivárskom priemysle. Pre tento účel sa má výrazne rozšíriť pestovanie tejto plodiny a v strednodobom horizonte sa plánuje v závode Offstein (Porýnie-Falcko) vybudovať samostatný závod na výrobu bielkovinového koncentrátu. Plánovaná je investícia vo výške približne 50 miliónov eur. Skupina Südzucker tak výrazne zintenzívňuje svoju angažovanosť v tejto oblasti podnikania. Až do dokončenia nového výrobného závodu v Offsteine sa bôb bude spracovávať v existujúcich zariadeniach. Keďže tamojšie prírodné podmienky sú mimoriadne vhodné na pestovanie bôbu, Südzucker bude v najbližších mesiacoch rokovať s farmármi v regiónoch Wetterau a Kassel. Prvé zmluvné plochy sú plánované na rok 2023, v najbližších rokoch sa má plocha bôbu zväčšiť na niekoľko tisíc hektárov. Pestovanie bôbu slúži nielen pre potravinárske využitie, ale tiež významne prispieva k ochrane klímy. Bôb je možné pestovať a spracovať regionálne a ako strukovina viaže aj vzdušný dusík. Plánovaný spracovateľský závod v Offsteine je tiež navrhnutý tak, aby bola jeho prevádzka trvale udržateľná s nízkou energetickou stopou.
Zdroj: topagrar.com