Podľa medzinárodnej štúdie porovnávajúcej 42 000 príkladov diverzifikovaných a zjednodušených poľnohospodárskych postupov je zvyšovanie rozmanitosti v pestovaní plodín prospešné pre biodiverzitu bez toho, aby sa znižovali úrody plodín. Diverzifikácia zahŕňa postupy, ako je pestovanie viacerých plodín v rotácii, výsadba kvetinových pásov, obmedzovanie obrábania pôdy, pridávanie organických doplnkov, ktoré obohacujú pôdny život, a zakladanie alebo obnovovanie druhovo bohatého biotopu. Výskum publikovaný v časopise Science Advances je založený na 5 188 štúdiách so 41 946 porovnaniami diverzifikovaných a zjednodušených poľnohospodárskych postupov. Úroda plodiny sa všeobecne udržiavala na rovnakej úrovni alebo sa dokonca zvyšovala pri diverzifikovaných postupoch. Zvýšená biodiverzita prospela opeleniu a regulácii škodcov prírodnou predáciou. Zlepšila tiež reguláciu vody a zachovala úrodnosť pôdy. Diverzifikácia však mala rôzne účinky na reguláciu podnebia. V niektorých prípadoch to zvýšilo emisie skleníkových plynov. „Zhromaždením toľkých údajov táto práca silne ukazuje potenciál diverzifikovaného poľnohospodárstva na udržanie produktivity pri súčasnom znižovaní škôd na životnom prostredí a zachovaní biodiverzity a ekosystémových služieb,“ hovorí Claire Kremen z University of British Columbia a spoluautorka štúdie. „Musíme však tieto techniky naladiť na konkrétne plodiny a regióny, maximalizovať tieto výhody a znížiť kompromisy, ktoré by sa inak vyskytli. Na podporu prijatia diverzifikovaných poľnohospodárskych postupov je potrebných oveľa viac investícií, a to prostredníctvom výskumu, stimulov pre riadenie a programov rozšírenia.“ Aj keď sa do tohto výskumu investovalo veľa prostriedkov, výsledky diverzifikácie sa predtým nesyntetizovali.
Zdroj: sciencedaily.com