Deoxynivalenol (DON) patrí k najrozšírenejším mykotoxínom na svete. Jeho výskyt v zrne je spojený s napadnutím fuzariózami. V pšenici však boli detekované aj ďalšie mykotoxíny a sekundárne metabolity produkované hubami z rodu fusarium. Trojročné poľné pokusy, ktorých cieľom bolo zistiť výskyt mykotoxínov v zrne pšenice pri rôznych pestovateľských technológiách boli realizované na severe Talianska. Boli porovnávané 4 rôzne spôsoby pestovania s rôznou kombináciou odrôd pšenice a 2 fungicídnych aplikácií. Na základe analýz boli popri DON najviac zastúpené mykotoxíny aurofusarin, culmorin a deoxynivalenol-3-glucoside, ktoré boli detekované vo všetkých sezónach a pri všetkých agronomických postupoch. Kontaminácia s výskytom enniatins a moniliformin, ktoré sú produkované Fusarium avenaceum, ďalej alternariol, alternariol metyl ether a tentoxin, ktoré produkuje Alternaria sp. boli sledované vo všetkých vegetačných sezónach. Výskyt ďalších mykotoxínov a sekundárnych metabolitov bol závislý od klimatických faktorov: fumonisin, beauvaricin, bikaverin, fusaric acid a butenolid boli detekované v teplejšej vegetačnej sezóne, kým chrysogine, infectopyrone, secalonic acid a ergot alkaloidy (spolu 13 toxínov) boli sledované iba v daždivých a chladnejších sezónach. Vo vzorkách boli tiež nájdené Equisetin, decalonectrin, toxin T-2 a HT-2. Agronomické postupy zreteľne ovplyvnili úroveň DON vo všetkých sezónach. Aplikácia najvhodnejšieho postupu na ochranu pred kontamináciou (pestovanie odolných odrôd v kombinácii s fungicídnym ošetrením) priniesla o 89 % menší obsah mykotoxínov v porovnaní s neošetrovanou kontrolou a citlivou odrodou.
Zdroj: European Journal of Agronomy