Obnova pôdy na Slovensku: farmári ukazujú cestu
Do prechodu na regeneratívne poľnohospodárstvo s podporou programu EIT Food je v súčasnosti na Slovensku zapojených 12 farmárov. EIT Food program podporuje Európsky inštitút pre inovácie a technológie (EIT) zriadený Európskou úniou. Na uľahčenie neľahkej zmeny k regenerácii pôdy poskytuje tento program farmárom komplexnú podporu: poradenstvo, školenia, výmenu skúseností a vzorkovanie pôdy.
Cieľom je dlhodobá obnova zdravia pôdy pri zachovaní úrod, zníženie používania agrochemikálií a vyššia odolnosť poľnohospodárstva voči klimatickým zmenám. Vzorkovanie sa zameriava na chemické parametre aj biologickú aktivitu; výsledky prvých troch rokov ukazujú jasný trend zlepšovania metabolickej aktivity pôdy.

Prečo na regenerácii pôdy záleží
Stále jasnejšie sa ukazuje, že obnova pôdy je nielen možná, ale nevyhnutná. „Zelená revolúcia“ síce zvýšila úrody vďaka vysoko výkonným odrodám, hnojeniu, pesticídom, mechanizácii a zavlažovaniu, no priniesla aj vážne vedľajšie účinky: úbytok humusu, zhutňovanie pôdy, nižšiu biodiverzitu, pokles úrodnosti a zraniteľnosť voči erózii, suchu či premokreniu.
Farmy sú zároveň pod tlakom zvyšujúcich sa nákladov na vstupy, rastúcej rezistencie škodcov voči prípravkom na ochranu rastlín, zmeny klímy aj trhovej neistoty. Zdravie pôdy je preto témou nielen pre jednotlivých farmárov a ziskovosť fariem, ale aj pre udržateľnosť potravinových systémov a životaschopnosť regiónov.

Kľúčové praktiky regenerácie pôdy
Pôda je jedinečný živý ekosystém. Jeho obnova si vyžaduje vedomosti, správne načasovanie a kombináciu viacerých postupov:
- minimálne spracovanie pôdy: obmedzenie orby, priama sejba / no-till,
- celoročný pokryv pôdy: medziplodiny, mulč,
- rozmanitosť porastov: pestré osevné postupy, zmesi medziplodín, polykultúry / intercropping – dve a viac hlavných plodín na jednej ploche,
- tvorba humusu: kompost, maštaľný hnoj, kvalitné organické vstupy,
- biologická ochrana a podpora mikrobiómu: biopesticídy, mikrobiálne prípravky,
- integrácia živočíšnej výroby a regeneratívna pastva,
- krajinotvorné prvky: živé ploty, vetrolamy, ochranné pásy, biotopy pre užitočný hmyz,
- opatrenia na hospodárenie s vodou: keyline dizajn, svejly, rybníčky, ochranné pásy, úsporné závlahy,
- dôsledná prevencia erózie a zhutnenia.
Tieto prístupy si vyžadujú trpezlivosť, investície, a predovšetkým – zmenu myslenia.

Meranie mikrobiálnej aktivity pomocou Biolog EcoPlates
Novou súčasťou našej práce je meranie mikrobiálnej aktivity pôdy pomocou platničiek Biolog EcoPlates. V rámci programu EIT Food bolo vyvinuté skóre Biotrex, rozdelené na mikrobiálny výkon, bohatstvo procesov a rovnováhu komunity.
Pôda rodinnej farmy Rawea v regióne Turiec sa zaradila medzi top 5 % metabolicky najaktívnejších zo 4 000 európskych vzoriek – po štyroch rokoch uplatňovania regeneratívnych postupov na celej farme, z toho tri roky bez agrochemikálií. V porovnaní s rokom 2024 sa na Slovensku prejavilo najväčšie zlepšenie mikrobiálnej aktivity spomedzi zúčastnených krajín EÚ, hoci výskum stále prebieha.
Dlhodobá cesta k odolnému poľnohospodárstvu
Obnova pôdy nie je trend, ale dlhodobá cesta k odolnému hospodárstvu a zdravej krajine. Výsledky programu EIT Food ukazujú, že keď farmári kombinujú premyslené postupy s meraním a zdieľaním poznatkov, pôda odpovedá.
Ďalší krok je jasný: pokračovať v učení, meraní, vyhodnocovaní a zdieľaní skúseností farmárov. Potrebujeme konať spolu – pre produktívne farmy, zdravé regióny a pôdu, ktorá nás živí.

Autor: PhDr. Lucia Baľáková, RSP Živá Záhrada, EIT Food ScaleUp Regenerative Agriculture
Titulná foto: Pôdna sonda zachytáva profil od ornice po prvú zmenu pôdneho horizontu v hĺbke 1,2 m na poli v prechode na ekologické hospodárenie v okrese Hlohovec. Videozáznam s komentovanou interpretáciou Ing. Ľubomíra Marhavého je k dispozícii na adrese: tinyurl.com/2zaeztkw.









